Breng je leefstijl in kaart met het wheel of lifestyle

Een gezonde leefstijl is meer dan alleen sporten en gezonde voeding binnenkrijgen. Ook je slaap, ontspanning, sociale leven en je emotionele gesteldheid spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van je leven/leefstijl.

In deze blog ga ik je precies vertellen hoe je deze onderwerpen voor jezelf in kaart kan brengen en waarom elk onderwerp zo belangrijk is. 

Wat weet je na deze blog?

– Waar in je leefstijl nog ruimte is voor verbetering
– Welke acties je kan ondernemen om het leefstijlonderwerp naar een hoger niveau te tillen
– Waar je prioriteit ligt
– Waar onnodig veel aandacht en energie naartoe gaat

Wat is het Wheel of Lifestyle

Het wheel of lifestyle geeft een nulmeting weer over belangrijke onderwerpen in jouw leven. Door het wheel in te vullen krijg jij inzicht in welke onderwerpen aandacht nodig hebben om zo jouw doelen te behalen.

Invullen van het wheel of lifestyle:

Per onderwerp geef jij jezelf een cijfer. Dit cijfer geeft weer hoe jij je bij dit onderwerp voelt, hoeveel kennis jij er over hebt, en of dit een grote rol in je leven speelt.

Het idee is om het document uit te printen in in de kleuren.   
Hoe verder jij het vak van onderwerp dicht tekent, hoe beter jij je voelt over dit onderwerp. Hieronder vindt je per onderwerp een aantal hulpvragen die je kunnen helpen bij het invullen van het wheel of lifestyle. Probeer deze vragen voor jezelf zo concreet mogelijk door te nemen. Schrijf de antwoorden desnoods op. Na het antwoord geven van de vragen heb je wellicht meer inzicht in het onderwerp. 

De onderwerpen

Per onderwerp licht ik toe wat voor invloed deze heeft en wat voor vragen je jezelf kunt stellen om tot een cijfer te komen. 

Socialiteit:

Met socialiteit bedoel ik je sociale contacten, dus je vrienden, collega’s, buren. Zonder sociale contacten kan het zijn dat je weinig energie hebt. Omdat je misschien niemand hebt om mee te praten of om je successen mee te vieren. 

Vragen die je jezelf kan stellen:
– Helpen de mensen om je heen met jou doelen?
–  Ben jij blij met de mensen om je heen?
– Denk je dat de mensen om je heen je zullen helpen?
– Voel jij je op je gemak bij jou omgeving?

Ontspanning:

 Ontspanning is belangrijk om je hoofd helder te houden en tot rust te komen. Wat ontspanning is is volkomen persoonlijk. De 1 komt tot rust tijdens het sporten, de ander bij het lezen van een boek. Het is belangrijk om voor jezelf te weten waar jij mee ontspant.

Vragen die je jezelf kan stellen:
– Ontspan jij genoeg voor jou gevoel?
–  Weet jij voor jezelf hoe je moet ontspannen?
–  Ontspan jij bewust?

Emotionele gesteldheid:

Je emotionele gesteldheid gaat over hoe je in vel zit. We komen dagelijks in contact met keuzes en dingen die nou eenmaal moeten gebeuren. Als je niet lekker in je vel zit, en je gaat je taken pakket vergroten, kan dit wel is een invloed hebben op hoe je tegen jezelf en anderen bent. 

Vragen die je jezelf kan stellen:
Hoe voel je je dagelijks?
– Heb je een positief zelfbeeld? 
–  Zit je lekker in je vel?

Beweging:

Dit splits ik even in 2 begrippen: dagelijkse beweging en training

Je dagelijkse beweging is goed om je hoofd goed scherp te houden, zeker als je grotendeels van de dag aan je bureau op je laptop zit. Het regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je denkvermogen en je imuumsysteem.

Training is essentieel om je lichaam te onderhouden. Sterke spieren en een goede mobiliteit dragen bij aan een fit en vitaal leven, wie wil dat nou niet?

Vragen die je jezelf kan stellen:
– Beweeg je voor je gevoel genoeg?
– Hoe vaak in de week beweeg je
– Zou je voor je gevoel nog meer kunnen bewegen?

Slaap:

Tijdens je slaap verwerken je hersenen alles wat er de vorige dag is gebeurd, zodat er weer ruimte is om nieuwe informatie te verwerken. Ook herstelt je lichaam van een zware training het meest in je slaap. Zonder of met weinig slaap zal je op veel fronten minder presteren, zowel op werk als in de sportschool, en je merkt het zelfs aan je humeur. 
Het streven is om minimaal 7 uur per nacht te slapen. 

Vragen die je jezelf kan stellen:
– Hoe is jouw slaapkwaliteit?
– Hoeveel uur slaap je per nacht?
– Kom je makkelijk in slaap?

Voeding:

Voeding is zonder twijfel het belangrijkste onderwerp van allemaal, en om 1 specifieke reden: voeding geen energie. Dit heeft 1 nadeel. Het lichaam herkent geen goede energie of slechte energie, het maakt geen onderscheid in een hamburger of een salade, want energie is energie. Die keuze zal je dus zelf moeten maken. 
Zie het als het tanken van je auto. Zie je lichaam als een auto, die heeft benzine nodig, en zijn meerdere soorten, maar je auto rijdt het best en het zuinigst op de kwalitatieve benzine. Zo werkt het ook met je lichaam. Je lichaam doet het prima op fastfood, en weinig voedingswaarden. Maar doet het perfect op gezonde voeding met veel voedingsstoffen.

Vragen die je jezelf kan stellen:
– Ben je tevreden over je huidige voedingspatroon?
– Hoe vind je je kennis over voeding?
– Heb je een goede relatie met voeding?

Stress:

Stress kun je zien als een alarmsignaal in je hoofd, die afgaat als er iets fout dreigt te gaan. Dit kan realistisch zijn, maar ook alleen in je eigen hoofd afspelen. Welke van de twee het ook is, als de stress er is, is het lastig om mee om te gaan, zeker als je bezig bent met een leefstijlverandering, stress zorgt er namelijk voor dat je slaap achteruit gaat, je eetlust, je humeur, en soms brengt het ook fysieke klachten met zich mee, zoals rug of nekpijn. 

Vragen die je jezelf kan stellen:
– Ervaar jij wel eens stress
– Hoe vaak in de week heb jij stress
– Heb jij stress bij bepaalde gedachtes

En nu?

Doordat je het wheel of lifestyle hebt ingevuld heb je een goed beeld van waar nog verbetering kan plaatsvinden in je leefstijl. Mocht het zo zijn dat er op meerdere onderwerpen werk aan de winkel is, maak dan een lijstje van voor jou het belangrijkst tot het minst belangrijk, en probeer elke 3 weken aan de slag te gaan met een nieuw onderwerp.

Downloaden

Via onderstaande link kan jij je wheel of lifestyle document downloaden en invullen.

Wheel of Lifestyle download

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *