Koude training, waarom wel of niet?

Samenvatting

Je ziet en hoort het tegenwoordig steeds vaker, mensen die vrijwillig zichzelf dompelen in ijskoud wateren elke dag minuten lang onder de koude douche staan. 

Dan moet het wel ergens goed voor zijn toch?

Lees onderstaande blog over de voor en nadelen van koude training, en tips hoe je er zelf het best mee kan beginnen!

Waar komt het vandaan?

Misschien ken je de man wel die het voortouw heeft getrokken: Wim Hof of beter bekend ”the ice man”

Wim is al zijn hele leven bezig met het testen van de grenzen van het menselijk lichaam. Zo heeft hij vaker de Mount Everest beklommen op zijn sandalen en in korte broek, en heeft hij vaker bewezen dat je onder een 40 cm dikke laag ijs kan zwemmen zonder dat je lichaam het begeeft.

Wim heeft naar zijn zeggen een eigen methode ontwikkeld om je lichaam te trainen tegen extreme omstandigheden (Wim hof methode) 
Het idee achter de methode komt van de overtuiging dat mensen in staat zijn hun zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden, en zo minder vatbaar te zijn voor bacteriën en ziektes. 

Hier zijn ook onderzoeken naar geweest en de resultaten zijn lijken ongelofelijk te zijn. Het ziet er naar uit dat je doormiddel van koude training weerbaarder bent tegen ziektes. Maar dit de onderzoekresultaten zijn nog jong en klein. Dus is er nog geen belofte

Koude training goed voor spierherstel?

In eerste instantie lijkt het een wondermiddel te zijn. Zeker onder de sporters, omdat zij al heel bewust bezig zijn met hun gezondheid. Maar is koude training wel echt zo bevorderend voor je sportprestaties?

Na een flinke sportsessie is het belangrijk dat het aangemaakte melkzuur wordt afgevoerd om de spieren sneller te laten herstellen. Er hing heel lang een idee dat je dit sneller gaat door koude training. Omdat de bloedvaten vernauwen en de bloeddruk verhoogt wordt bij kou zal je bloed sneller gaan stromen en zal zo de afvoer van dit melkzuur sneller plaatsvinden.

In een onderzoek uit 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *